Meubels voor Guinea

juli 2017

Stichting het Alfabet is aktief in Guinea, in de plaats Kindia, op 100km van de hoofdstad Conakry.

De stichting zet zich in voor scholengemeenschap Le Dauphin. Zij financieren 40 kinderen die op deze school onderwijs volgen. De filosofie van de schoolleiding van Le Dauphin is: Geef het kind zoveel mogelijk handgrepen mee om evenwichtig in het leven te staan. Om dat te kunnen verwezenlijken is goed onderwijs van het allergrootste belang. Daarbij gaat het niet alleen om de techniek van het kunnen lezen en schrijven, maar vooral om het stimuleren van het creatief denkvermogen.

De kinderen van Le Dauphin
De kinderen van Le Dauphin

Wat was de projectaanvraag?

In drie weken tijd de lokale jongeren in Kindia kennis bij brengen over houtbewerking, het maken van schoolbanken en bureau's. Daarnaast zal herstelwerk worden uitgevoerd in de school en de speeltuin. Het gereedschap dat we gebruiken komt van de Stichting Gered Gereedschap. Wij laten het achter bij het project zodat de lokale meubelmakers hiermee verder kunnen werken.

Deelnemers

De deelnemers van dit project waren:  Meike Veenhuizen, Saman Mousavi, Chantal Steur, Bouke Abma en Tim van Rooijen.

Wat is het resultaat?

Op maandag 24 augustus vertrokken, wij -Meike Veenhuizen, Chantal Steur, Saman Mousavi, Bouke Abma en Tim van Rooijen- in het kader van de zomerprojecten 2017 van Stichting De Vliegende Meubelmakers (VMM) naar Guinee om daar bij basisschool 'Le Dauphin' aan de slag te gaan. De vraag van de stichting die dit project had aangebracht, Stichting Het Alfabet, was helder: 44 schoolbankjes die aansluiten bij de lengte van de eerste- en tweedeklassers. De bestaande bankjes zijn veelal te hoog, of het schrijfvlak is te ver verwijderd van het zitvlak.

Samen met drie lokale timmermannen en de zoon van de oprichters van de school. Marijke Folmer en Mamadou Sow, is er drie weken hard gewerkt aan het realiseren van de schoolbankjes. Over en weer was sprake van kennisuitwisseling met betrekking tot de bewerking van het hout. Voor ons was het met name de vindingrijkheid van de Guinese timmermannen wanneer geen gereedschap beschikbaar of geschikt was waar we veel van hebben opgestoken. De Guinese timmermannen aan de andere kant hebben we het een en ander bij kunnen brengen over de werking van de verschillende apparaten die we mee hebben gebracht en achtergelaten en de deuvelverbinding voor de schoolmeubels.

Naast de 44 schoolbankjes was een grote wens ook om enkele speeltoestellen op de speelplaats op te knappen. Met het lasapparaat dat we gesponsord hebben gekregen hebben we de grote treinschommel weten te repareren en daarnaast hebben we nog een schommel, twee wippen en een draaimolen kunnen opknappen. De glimlach bij de kids kon niet groter!

Donateurs

Hout- en Meubileringscollege Amsterdam, Centrale Bond voor Meubelfabrikanten, Van Assem Interieurbouw BV Maarssen, Gemini Teak Decks Enkhuizen, Gielissen's Bedrijven Eindhoven, Trivento BV, Verschuren Interieurbouw BV eindhoven, Koninklijke De Vries Scheepsbouw Aalsmeer, Bioscoop Het Ketelhuis Amsterdam, Baptist voor Houtbewerkers, Meubelmakerij De Esdoorn Wolvega, Het Woud Meubelmakerij te Weesp. Wilt u ook bijdragen aan dit project, neem contact met ons op via Info@vliegendemeubelmakers.nl

Volg ons op facebook. 

Over Guinea

Reisadvies van Ministerie van Buitenlandse Zaken, klik hier of installeer de BZ Reisadvies app.

Informatie over eventuele benodigde vaccinaties of ander medisch advies, klik hier

Weerbericht Kindia, Guinea