Meubels voor TAK Kenia

juli 2017

Stichting TAK (www.takafrica.org) helpt met name de kinderen en jeugd aan de ‘Bottom of the Pyramid’, die weinig of geen mogelijkheid hebben zichzelf te ontwikkelen door de omstandigheden waar ze in verkeren. Daarom heeft TAK o.a. een kleuter - en lagere school opgezet midden in een moeilijk bereikbaar gebied in Kenia.

TAK biedt technisch vakvaardigheids onderwijs aan jeugd in een van de armste en dichtbevolkte plattelands gebieden in de omgeving van Nairobi. Daarmee ondersteunt TAK de kinderen om een zo stabiel mogelijke basis neer te zetten waarop zij hun toekomst kunnen bouwen. TAK ontwerpt naast onderwijs en vakmanschap een aantal programmas voor economische ontwikkeling. Met behulp van micro kredieten creëert TAK banen op gebied van water, hygiëne en voedsel zekerheid. 

TAK Foundation Kenia
TAK Foundation Kenia
TAK Foundation Kenia
TAK Foundation Kenia

Wat was de project aanvraag richting de Vliegende Meubelmakers?

TAK Foundation - Tamalaki, de school waar het project plaatsvindt, bestaat 3 jaar en heeft niet voldoende bankjes en ook een slechte kwaliteit bankjes voor de kinderen.  De lokale timmermannen zijn niet in staat goede kwaliteit te leveren voor een redelijke prijs. Daarom wil TAK graag een aantal lokale timmermannen opleiden zodat ze betere vaardigheden leren en ook andere stijlen van schoolbanken leren maken.

Dit project wordt een mooie samenwerking tussen Nederlandse meubelmakers en Keniaanse waarbij de kinderen goede tafels en stoelen krijgen waar ze op kunnen zitten. Daarnaast zet Tamalaki een werkplaats op zodat vanaf 2017 de lokale werkloze jeugd en kinderen in de hogere klassen timmerlessen krijgen en andere vaardigheden leren. Een heel mooi en nuttig project waar we deelnemers voor zoeken. Dus geef je op en verricht goed werk in deze Masai-gemeenschap vlak bij de hoofdstad Nairobi.

Stichting Gered Gereedschap zorgt weer voor het noodzakelijke gereedschap dat meegaat naar het project. Dit gereedschap blijft als donatie achter in het beheer van het project.  

Wie waren de deelnemers?

De deelnemers van dit project waren:  Thomas Vieveen, Bram Smit, Harm Jan Termaat, Timo Pol en Coen Blaauboer. 

Wat was het resultaat:

Kenia – Wat een ervaring!

Gedurende drie weken waren wij op bezoek bij Tamalaki, een school opgezet door stichting TAK in Kenia. Ze ligt zo’n 30 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Nairobi en huisvest meer dan honderd kinderen. De school heeft een gebrek aan deugdelijk meubilair maar wil ook een trainingsprogramma opzetten voor houtbewerkers; een uitgelezen kans voor de vliegende meubelmakers. In overleg met de stichting hadden we vastgesteld om gedurende ons verblijf een aantal trainees onder onze hoede te nemen en samen met hen meubels te maken. Leren door te doen.

Het doel was om een aantal tafels en stoeltjes te maken voor in de leslokalen.

Gedurende de eerste week hebben we de tijd genomen om de werkplaats in te richten en de trainees te leren kennen en ze wat basistechnieken bijbrengen. Ook konden we in die week zelf een beetje acclimatiseren en een proefversie van een stoel maken. Dat laatste viel helemaal niet mee. Er waren andere gereedschappen en materialen aanwezig dan wat we hadden verwacht. In de loop van week twee hebben we , na een middag balen en praten, het plan omgegooid en zijn we kasten gaan maken. De trainees hebben in diezelfde tijd allemaal een gereedschapskist gemaakt. Door ons aan te passen aan de situatie en gebruik te maken van de voorzieningen ter plekke hebben we, samen met de trainees, een mooi resultaat behaald.

Extra bijzonder was de aanwezigheid van een groep kinderen uit de buurt. Zij waren als familie bij elkaar om te rouwen na het overlijden van een familielid. ’s Middags kwamen de kinderen bij onze werkplaats kijken/spelen/proberen en uiteindelijk hebben we spelenderwijs, op de laatste zaterdag dat we er waren, nog een kast me ze gemaakt.

Wij kijken terug op drie bijzondere weken. Een ervaring die je bij blijft en waar je veel van leert.

Hierboven staat beschreven wat we op meubelgebied gedaan hebben maar daar buiten hebben we ook kennis mogen maken met de plaatselijke cultuur. Van de Keniaanse keuken en het laten vlechten van ons (nou ja, Thomas’) haar, tot aan het plaatselijke bier en hoe de Kenianen met tijd om gaan.

Unieke ervaring, absolute aanrader!

Donateurs

Hout- en Meubileringscollege Amsterdam, Centrale Bond voor Meubelfabrikanten, Van Assem Interieurbouw BV Maarssen, Gemini Teak Decks Enkhuizen, Gielissen's Bedrijven Eindhoven, Trivento BV, Verschuren Interieurbouw BV eindhoven, Koninklijke De Vries Scheepsbouw Aalsmeer, Bioscoop Het Ketelhuis Amsterdam, Baptist voor Houtbewerkers, Meubelmakerij De Esdoorn Wolvega, Het Woud Meubelmakerij te Weesp. Wilt u ook bijdragen aan dit project, neem contact met ons op via Info@vliegendemeubelmakers.nl


Volg ons op facebook. 

Over Kenia

Reisadvies van Ministerie van Buitenlandse Zaken, klik hier of installeer de BZ Reisadvies app.

Informatie over eventuele benodigde vaccinaties of ander medisch advies, klik hier

Weerbericht Nairobi, Kenia