Meubels voor Uganda Mirembe Nsanvu

juli 2017

In samenwerking met Bona Baana vlogen we in juli 2017 naar Mirembe Nsanvu in Uganda. Het project opgezet door Lydia Kamya, een gepensioneerde social worker, weet een heel groot verschil te maken voor kind en ouder in dit achtergestelde gebied, 45 km van de hoofdstad Kampala. Waar eerder een kind of ouder 10 tot 20 km moest lopen naar een basisschool of ziekenboeg, heeft Mama Lydia een prachtige project opgezet. Kinderen kunnen nu naar school en de gemeenschap is voorzien van de basis gezondheidszorg. 

Het doel van het project is om Nsanvu zelfvoorzienend te maken op gebied van scholing, basis gezondheidzorg, landbouw, veeteelt en vakmanschap. Een inkomen wordt gegenereerd door de producten te verkopen.  

Wat was de projectaanvraag van Mirembe?

Als scholingsproject voor de kinderen van Mirembe Nsanvu heeft Mama Lydia een vakopleiding voor houtbewerking opgericht die nog erg basic is. Gereedschap en kennis zijn nodig om de werkplaats echt goed te laten functioneren. Naast het overbrengen van kennis en het upgraden van de werkplaats worden we gevraagd om stoelen, tafels en bankjes te maken voor de basisschool en de kliniek. 

De deelnemers aan dit zomerproject maken met gemotiveerde beginnende houtbewerkers van Nsanvu meubels. Misschien kunnen er nieuwe producten ontwikkeld worden voor de verkoop en mogelijk wordt er een leertraject uitgezet met de leerkracht houtbewerking. Zo wordt de kennis geborgd om de toekomstige generatie houtbewerkers te voorzien van vakmanschap.

Het gereedschap dat we gebruikten komt van de Stichting Gered Gereedschap en is achtergelaten aan het einde van het project bij Mirembe.  

Deelnemers

De deelnemers van dit project waren: Nina Pus, Janice Langeslag, Inge van de Blink, Sidney Haijtema en Quani Wolters.

Wat was het eindresultaat van project Meubels voor Mirembe?

In Nsanvu, een straatarm dorpje in het binnenland van Uganda, is een scholingsproject opgezet door Mama Lydia, die hiermee het dorp hoopt te verheffen. Het is haar droom dat het dorp zelfvoorzienend wordt, onder meer door verkoop van meubels. Met 12 geïnteresseerde pupillen van het schooltje hebben we een werkplaatsinrichting gemaakt. Hoogste prioriteit waren een gereedschapskast en twee werkbanken. Omdat er geen elektriciteit in het dorp is, moest al het vooraf bestelde en gemachineerde hout met de hand op maat gezaagd en geschaafd worden. Met bewonderenswaardig enthousiasme begonnen de kinderen met zaag en schaaf het hout voor te bewerken. Drie meter lange delen 2-duims hout in de lengte doorzagen vonden ze geen probleem! Vervolgens konden we beginnen met de verbindingen. Onderwijl hebben we hen de nodige beitel-, schaaf- en zaagtechnieken bijgebracht. Aan het eind van de eerste dagen lieten we de kinderen elkaar vertellen wat ze die dag gedaan en geleerd hadden, zodat iedereen er iets van opstak.  Later zijn wij theorielessen gaan geven. Rekenen bleek een probleem, daar hebben we veel aandacht aan besteed. Ook leerden ze kennis over houtverbindingen, werktekeningen maken, eigenschappen van hout en nog wat gereedschapsleer. Eindresultaat was naast de gereedschapskast en twee werkbanken ook een aantal schoolbankjes en een docent die voor halve dagen verder gaat met waar wij gebleven zijn! Het was indrukwekkend om te zien wat deze kinderen, die daarvoor nog nooit een zaag hadden vastgehouden of een schaaf hadden gezien, in drie weken tot stand hebben gebracht! 

Wij hopen van harte dat “onze” kinderen hier een goede vakopleiding krijgen en dat daarmee Mama Lydia’s droom uitkomt! 

Donateurs

Hout- en Meubileringscollege Amsterdam, Centrale Bond voor Meubelfabrikanten, Van Assem Interieurbouw BV Maarssen, Gemini Teak Decks Enkhuizen, Gielissen's Bedrijven Eindhoven, Trivento BV, Verschuren Interieurbouw BV eindhoven, Koninklijke De Vries Scheepsbouw Aalsmeer, Bioscoop Het Ketelhuis Amsterdam, Baptist voor Houtbewerkers, Meubelmakerij De Esdoorn Wolvega, Het Woud Meubelmakerij te Weesp. Wilt u ook bijdragen aan dit project, neem contact met ons op via Info@vliegendemeubelmakers.nl


Volg ons op facebook. 

Over Uganda 

Reisadvies van Ministerie van Buitenlandse Zaken, klik hier of installeer de BZ Reisadvies app.

Informatie over eventuele benodigde vaccinaties of ander medisch advies, klik hier

Weerbericht Kampala, Uganda