Meubels voor Nepal

oktober 2017

Na een aantal bezoeken aan Nepal, heeft de Vliegende meubelmakers besloten bij SERC, Stichting voor Special Education and Rehabilitation Centre, een werkplaats in te richten waar lokale Nepalezen welkom zijn om te leren hoe ze bepaalde houtverbindingen maken. Hiermee willen wij hen zelfstandig maken, zodat zij zelf een tafel, kast, stoel o.i.d. kunnen maken.

Wat gaan we doen?

De Vliegende Meubelmakers gaan naar SERC om dit project op te zetten. Het doel is het verwezelijken van een goed functionerende houtwerkplaats waar lesprogramma's en workshops gegeven kunnen worden aan lokale mensen zodat zij in staat zijn zelfstandig meubels te maken in hun eigen bergdorp.

De VMM betaalt het lesmateriaal, het hout en de eerste jaren de lokale meubelmaker die het project voortzet als het project het op eigen benen kan staan zonder de hulp van de VMM.

Het gereedschap dat uit Nederland wordt meegenomen wordt verstrekt door de stichting Gered Gereedschap en blijft achter als de klus is geklaard. De materialen die nodig zijn om de meubels te maken worden ter plaatse ingekocht van het door sponsors en donateurs gedoneerde geld.

 

Wat was het resultaat van het project?

In de maand oktober hebben Auke Ploeger, Donald Jonk, Steven Feenstra en Walter Kuivenhoven in totaal vier lokale Nepalezen uit omliggende bergdorpen geleerd hoe ze makkelijk en efficiënt meubels kunnen maken. Auke vertelt: 

“Dat hebben we gedaan door ze te vragen welke houtbewerkingsvaardigheden ze al hadden en wat ze wilden leren. Daarna hebben we gekeken hoe kunnen we dit in een lesprogramma konden aanbieden waar ze wat van kunnen leren. We hebben uiteindelijk tafeltjes gemaakt met de handschaaf, beitels, en de bovenfrees. Dit zijn drie basisvaardigheden die we op het HMC ook hebben geleerd. Daarna zij we een stapje verder gegaan door ze allemaal hun eigen gereedschap te laten kiezen waar ze alles over wilden leren. Zo was er iemand die graag verschillende bewerkingen onder de knie wilde met de bovenfrees, en de ander had interesse in spuiten met de verfspuit, en de volgende wilde precies leren werken dus die heeft een kruishout gemaakt. 

Al met al we hebben ter plekke een plan van aanpak gemaakt in overleg met de cursisten en dat pakte verrassend goed uit. Ze hebben er veel van geleerd en kunnen nu zelfstandig meubels maken voor hun school. De cursisten kwamen drie weken lang elke dag van 09-16u naar de werkplaats in Katmandu bij de hostel van de Serc school. Uiteraard sloten we de cursus af met een heus certificaat die ze vol trots in ontvangst namen.” (Auke Ploeger)

Wil je meer zien van het project, kijk dan op de INSTAGRAM SITE van Walther Kuivenhoven.

Deelnemers

De deelnemers van dit project zijn: Auke Ploeger, Donald Jonk, Walther Kuivenhoven en Steven Feenstra

Donateurs

Hout- en Meubileringscollege Amsterdam, Sidney Haijtema Meubelmaker in Amsterdam, TSO Club te Amsterdam, Autoradam autoverhuur Amsterdam en Almere, Anatec BV, De Bijenkorf/rkbs van agora en Centrale Bond voor Meubelfabrikanten.  Wilt u ook bijdragen aan dit project, neem contact met ons op via Info@vliegendemeubelmakers.nl.  


Volg ons op facebook. 

Over Nepal

Reisadvies van Ministerie van Buitenlandse Zaken, klik hier of installeer de BZ Reisadvies app.

Informatie over eventuele benodigde vaccinaties of ander medisch advies, klik hier

Weerbericht Kathmandu, Nepal