Meubels voor Kenia

oktober 2017

In het weekend van 21 juli 2018 vlogen de Vliegende Meubelmakers uit om meubels te maken samen met de mensen van Fountain Youth Initiative in Nairobi, Kenia. Fountain Youth Inititive is opgericht in 2009 door Josephat Bwire met als doel om straatjongeren te ondersteunen om zelfstandig een plek te vinden in Nairobi. Zij doen die d.m.v. training op gebeid van kennis, sociale omgangsvormen, seksuele voorlichting en bewust omgaan met het milieu.

kippenfarm
Naaiatelier

Wat was de aanvraag van FYI?

FYI heeft ons gevraagd om samen met hun jongeren een houtwerkplaats, genaamd "Rise up"  op te zetten. Zij willen door middel van deze werkplaats kwetsbare jongeren een betere positie op de arbeidsmarkt geven. Er zijn al 10 jongeren geselecteerd die door onze deelnemers de basisvaardigheden willen leren zodat de eerste meubels of andere houtproducten kunnen worden gemaakt en verkocht. FYI heeft al een naaiatelier opgezet met hetzelfde doel wat al een paar jaar goed draait. Het gereedschap dat uit Nederland wordt meegenomen wordt verstrekt door de stichting Gered Gereedschap en blijft achter als de klus is geklaard. De materialen die nodig zijn om de meubels te maken worden ter plaatse ingekocht van het door sponsors en donateurs gedoneerde geld.

 

Wat zijn de resultaten van het project?

Het schooljaar was pas 2 dagen voorbij toen Jaimy Kuyper, Constance Warnies, Maarten vos en ik (Bart Huijpen) in Amsterdam het vliegtuig in stapte op weg naar Nairobi. 

Na ruim zeven uur vliegen kwamen wij in het donker aan  op Nairobi Airport en ontmoete daar Josephat Bwire. Josephat is de oprichter van de organisatie Fountain Youth Initiafive. Deze organisatie is gevestigd in een van de buitenwijken van Nairobi genaamd Githurai en heeft als doel om kinderen uit een arme omgeving onderwijs, ambacht en de mogelijkheid tot persoonlijke groei en zelfstandigheid te bieden.

Wij mochten namens de Vliegende Meubelmakers een aantal lege ruimtes in de buurt omtoveren tot een houtwerkplaats. Vervolgens hebben we de werkplaats gebruikt voor het vervaardigen schoolbankjes voor een lokale basisschool. Dit deden we met behulp van een groep lokale jongeren die we gaandeweg onze vakkennis konden overdragen en helpen bij het toepassen daarvan.

Ook wij hebben veel geleerd en ervaringen opgedaan, de Keniaanse mensen waren enthousiast, vrolijk, geïnteresseerd maar bovenal relaxed. De zorgeloosheid waarmee de kinderen daar spelen is ongeëvenaard heeft op mij een diepe indruk gemaakt. Githurai is ondanks haar chaos en gebrek aan handhaving vredig en speels. Bij ons liefdevolle gastgezin (Josephat, zijn vrouw en twee kinderen) hebben we drie keer per dag royaal gegeten en bleven we ‘s avonds vaak nog lang zitten voor goede gesprekken en gezelligheid. Zowel de kinderen als de volwassenen in Kenia spreken uitstekend Engels (met hier en daar wat Keniaanse ‘slang’ en hilarische uitspraken). Dit maakte zowel het sociaal communiceren en de kennis overdracht zeer vloeiend. 

De jongeren die we trainden waren leergierig en verbazingwekkend vaardig. Na het afleveren van 26 schoolbankjes op de basisschool hebben we nog wat loopstelten gemaakt, met de jongeren alle machines gereedschappen doorgelopen, ze examen laten doen met het zelfstandig maken van een krukje en ze vervolgens ook een certificaat kunnen uitreiken.

Ik heb nog regelmatig contact met de organisatie, en de trainingen gaan gestaag door! Een van onze leerlingen is inmiddels zelf trainer geworden en er zijn grote plannen voor de toekomst van de werkplaats.

Het was voor alle betrokkenen een prachtige levenservaring die we iedereen gunnen!

Zie een leuk filmpje gemaakt door Bart Huijpen tijdens het project.

(Tekst: Bart Huijpen)

 

Deelnemers

De deelnemers van dit project zijn: Jaimy Kuiper, Bart Huijpen, Constance Warnies en Maarten Vos

 

Donateurs

Hout- en Meubileringscollege Amsterdam, Sidney Haijtema Meubelmaker in Amsterdam, TSO Club te Amsterdam, Autoradam autoverhuur Amsterdam en Almere, Anatec BV, De Bijenkorf/rkbs van agora en Centrale Bond voor Meubelfabrikanten.  Wilt u ook bijdragen aan dit project, neem contact met ons op via Info@vliegendemeubelmakers.nl


Volg ons op facebook. 

Over Kenia

Reisadvies van Ministerie van Buitenlandse Zaken, klik hier of installeer de BZ Reisadvies app.

Informatie over eventuele benodigde vaccinaties of ander medisch advies, klik hier

Weerbericht Nairobi, Kenia