Meubels voor Liberia

oktober 2017

In het weekend van 21 juli 2018 vlogen wij naar Monrovia, de hoofdstad van Liberia om samen met NGO Serve the Children meubels te maken voor All Gods Children School. All God Children (AGC) school is opgericht in 1997 met als doel om kinderen naar school te laten gaan ipv mee te vechten in het gewapende conflict van het land. Twee burgeroorlogen, van 1989 tot 2003, hebben het schoolsysteem flink ondermijnd. Na de burgeroorlog is AGC blijven bestaan en wil o.a. met het realiseren van een meubelwerkplaats financieel op eigen benen komen te staan.

Wat was de aanvraag van Serve the Children/AGC?

Wij zijn gevraagd door de school om mee te helpen bij het opzetten van de meubelwerkplaats en hoe deze rendabel te maken. Onze deelnemers zullen samen met de manager van het project en de oudste jongeren de meubels maken voor de school. En er wordt een start gemaakt met het maken van een businessmodel inclusief goed verkoopbaren meubels voor de lokale markt. Een tweeledig doel die het project AGC naar meer zelfstandigheid moet brengen. Zie ook dit filmpje van Serve the Children/All Gods Children met de persoonlijke aanvraag richting de Vliegende Meubelmakers voor ondersteuning bij het opzetten van de werkplaats.

Het gereedschap dat uit Nederland wordt meegenomen wordt verstrekt door de stichting Gered Gereedschap en blijft achter als de klus is geklaard. De materialen die nodig zijn om de meubels te maken worden ter plaatse ingekocht van het door sponsors en donateurs gedoneerde geld.

 

Wat zijn de resultaten van het project?

Op 22 juli 2018 stapten wij in Brussel het vliegtuig in, met als bestemming Monrovia, Liberia. Wij waren gevraagd door de mensen van All Gods Children School (AGC) om te helpen bij het maken van schoolmeubels, en daarbij onze kennis over te dragen aan locals, zodat zij verder konden met het realiseren van een eigen meubelwerkplaats voor de school, om ze te helpen financieel zelfstandig te worden. 

Het was een zeer enerverend en leerzaam project waarin wij onze kennis goed hebben kunnen overbrengen en ook een hoop hebben geleerd van de locals. De samenwerking ging erg goed, de deelnemers van het project vanuit AGC waren erg leergierig, de bevolking was erg warm en hartelijk en zeer behulpzaam. Wat ook hielp was dat “Engels” de voertaal in Liberia is (hetzij flink verbasterd, maar na een weekje goed verstaanbaar)! We kregen vanuit de school alle hulp die we nodig hadden, en een lokale meubelmaker hielp ook mee met het project om de deelnemers goed aan te sturen en mee te denken over het ontwerp van de schoolmeubels. Aan het eind van het project hebben we van het overgebleven houtgeld extra hout gekocht voor de deelnemers. We hebben inmiddels ook foto’s ontvangen van de deelnemers die geheel zelfstandig tafels hebben gemaakt voor het computerlokaal. Fijn om te zien dat onze korte tijd daar van belang is geweest!

Het uiteindelijke resultaat:

-      15 schoolbanken

-      9 locale deelnemers houtvaardigheden aangeleerd

-      2 nieuwe basketbalborden en –netten voor het schoolplein

-      9 certificaten uitgereikt aan de locale deelnemers

 

Deelnemers

De deelnemers van dit project zijn: Geertje de Wit, Kevin Verdam, Michael Silver, Christian van Wingerden.

Donateurs

Hout- en Meubileringscollege Amsterdam, Sidney Haijtema Meubelmaker in Amsterdam, TSO Club te Amsterdam, Autoradam autoverhuur Amsterdam en Almere, Anatec BV, De Bijenkorf/rkbs van agora en Centrale Bond voor Meubelfabrikanten.  Wilt u ook bijdragen aan dit project, neem contact met ons op via Info@vliegendemeubelmakers.nl


Volg ons op facebook. 

Over Liberia

Reisadvies van Ministerie van Buitenlandse Zaken, klik hier of installeer de BZ Reisadvies app.

Informatie over eventuele benodigde vaccinaties of ander medisch advies, klik hier

Weerbericht Monrovia, Liberia