Meubels voor Kambisa Zambia

Bron map Zambia www.wordtravels.com
oktober 2022

Na 2 jaar vertraging zijn de Vliegende Meubelmakers in juli 2022 voor het eerst naar Zambia vertrokken. Stichting Kambisa!BeHeard heeft ons gevraagd om voor hun cultureel buurtcentrum in Chilongo meubels te maken, samen met de mensen uit het gebied. Daarbij wil Kambisa! het duurzaam gebruik van het hout uit de bossen stimuleren. Een wederzijdse kennisuitwisseling staat centraal: we gaan de westerse technieken combineren met de houtskills uit Zambia. 

fotos van al aanwezige gereedschap
fotos van al aanwezige gereedschap
fotos van al aanwezige gereedschap
toekomstige werkplek bij Kambisa

ie is de stichting Kambisa

Kambisa!BeHeard betekent 'SpreekOp!WordGehoord'. De stichting wil meer aandacht voor de verhalen van mensen die je niet vaak ziet in de media. Op die manier werken ze aan meer onderlinge begrip tussen verschillende groepen mensen. Tussen Nederlanders en Zambianen, maar ook tussen arm en rijk, jong en oud, nieuwe bewoners en oude bewoners, etc. Om dat te bereiken werken ze inmiddels niet meer alleen met kunst- en mediamakers, maar bijvoorbeeld ook met scholen, oude ambachten en voedsel buurtbossen - in Nederland en Zambia. 

Het buurtcentrum in Chilonga moet een plaats worden waar de Zambiaanse tak van Kambisa! dat werk voort kan zetten en een eigen inkomen kan krijgen. Een eigen inkomen door oa de werkplaats en een camping.

Zie hier het 5 jaren plan voor Kambisa 

 

Wat was het doel van het project?

Stichting Kambisa!BeHeard heeft het project 'Kambisa!OnWood' in het leven geroepen. Het doel is om mensen uit de buurt te trainen in meubels maken in het Chilonga Community Centre en de lokale kennis over houtbewerking in kaart te brengen. Door het hout goed te bewerken, wordt het meer waard, Daarmee kunnen de meubelmakers meteen duurzaam bosgebruik stimuleren om zo het omliggende Miobo-bos te beschermen. Omdat veel mensen weinig toegang tot electra of gas hebben, wordt nu veel bos gekapt voor houtskool, ook al mag dat van de chief niet. 

Veel lokale kennis over hout zit vooral in de lokale handen en hoofden. Deze kennis verdwijnt zodra het gebied verstedelijkt. Dat willen we voorkomen door die kennis te documenteren. Door veel foto's, video's en aantekeningen te maken, hopen we hun kennis vast te leggen voor de volgende generaties. Een voorbeeld kan bijvoorbeeld deze google photo's zijn. De VMM wil Kambisa!OnWood graag steunen hun doelen te verwezenlijken.

 

Hoe is het project gegaan? 

Meer dan 19 bewoners uit de omgeving van het project stonden klaar om mee te werken aan het project. Meer dan verwacht dus het was ook even schakelen door de deelnemers hoe alle 19 ook echt aan het werk te krijgen. Maar het is gelukt. Met veel creativiteit en met veel plezier is er veel bereikt. Wil je meer zien, bekijk dit youtube filmpje

 

Stichting Gered Gereedschap zorgt weer voor het noodzakelijke gereedschap dat meegaat naar het project. Dit gereedschap blijft achter bij het project als donatie. 

 

Wie zijn de deelnemers van het zomerproject?

De deelnemers die zich hebben opgegeven voor dit project zijn: Sam Braas, Giel Tijburg, Pien Bosman, Rik Verhoeven, Esmee Gaarthuis, Rosalie de Ridder, Frederique de Witt & Madelon Clarisse. 

 

Wie zijn de donateurs van het zomerproject?

Hout- en Meubileringscollege Amsterdam, Centrale Bond voor Meubelfabrikanten, Beste-EHBO-Doos.nl, Bioscoop Het Ketelhuis Amsterdam, Johan Witte Fijn Timmerwerk Hillegom, De Ridder Bloemen en Bollenkwekerij, Stoomtram Museum Hoorn, Pointer Services B.V. Houten, Klaas van Laatum Interieur Purmerend, Kloosterboer Decor Purmerend, Eigen Makerij Aagtekerke, Royal Van Lent Shipyard Kaag, Meubelmakerij Het Woud Weesp, Meubelmakerij Koolhoven Voorburg, Borghhave BV Lisse, Financial Projects, EIC te Groningen, BuroZinnig en de Openbare Werkplaats Amsterdam Oost... en misschien uw bedrijf??

Vind je onze stichting interessant, volg ons dan op Facebook of Instagram.

 

PDF PROJECT MEUBELS VOOR KAMBISA!BEHEARD ZAMBIA

 

Over Zambia

Reisadvies van Ministerie van Buitenlandse Zaken, klik hier of download de BZ Reisadvies app.

Informatie over eventuele benodigde vaccinaties of ander medisch advies, klik hier

Weerbericht Lusaka, Zambia

(bron kaart Zambia www.wordtravels.com)