Meubels voor Kiserem Kenia afgerond

oktober 2022

De Vliegende Meubelmakers vertrokken deze zomer naar Kiambu, Nairobi Kenia om voor de Fred Kiserem Epilepsy Foundation meubels te maken, de werkplaats te verbeteren en kennis over houtbewerking te vergroten. Kiserem wil namelijk voor de jongeren een betere plek op de arbeidsmarkt creeren. Het project is succesvol afgerond en er is een heel mooi verslag gemaakt. Kijk naar de foto's en lees het verslag van de groep.

Volg de groep via Instagram.

Wie is Fred Kiserem

Fred is de oprichter van de Kiserem Epilepsy Foundation. Hij heeft deze stichting opgericht om de mensen met een epileptische aandoening in zijn land te helpen door bewustzijn te kweken bij mensen in zijn land. Het is een fysieke aandoening die vaak verkeerd wordt uitgelegd in Kenya, in andere Afrikaanse landen en eigenlijk ook gewoon in Europe en Nederland. Kijk dit filmpje waar het belang van de Kiserem Foundation goed wordt uitgelegd. Als je goed kijkt, zie je ook nog vliegende meubelmakers voorbij. 

 

Wat was het doel van het project?

Het doel van het Vliegende Meubelmakers project is een werkplaats aan te leggen waarin leden van de organisatie zelf objecten kunnen maken die geschikt zijn voor verkoop en verder onderwijzen van praktische vaardigheden als houtbewerking.

 

Wie zijn de deelnemers van het zomerproject?

De deelnemers die mee gaan met dit project zijn: Ties van Warmerdam, Marco Cornelisse, Siem van Kuijk, Tom Bijkersma, Dorian Diepeveen, Niels Jaring en Paul van Oosten.

 

Hoe is het project gegaan? 

Hoe het project geweest is, dat kan het beste gelezen worden via de blog van Marco Cornelisse. In de blog schrijft hij over het project en er is een geheel verslag te lezen. kort quotes uit het verslag:

" Hoe was het om met zes (oud)studenten op pad te gaan en een werkplaats op te zetten? Verschillende indrukken kleuren mijn gedachten bij deze vraag. Mooi en inspirerend natuurlijk, maar ook uitdagend en confronterend. Misschien is het voor iedere meubelmaker wenselijk om minimaal éénmaal in je carrière aan een project van de stichting Vliegende Meubelmakers deel te nemen." 

Gedurende ons verblijf hebben we circa dertien studenten op verschillende momenten geïnstrueerd. Zij waren allen enthousiast om te leren. Toch heeft een groep van vier studenten heel trouw deelgenomen. Zij waren liefst ieder moment van de dag in de werkplaats. Het is fijn om deze groep in de workshop te hebben gehad als een vaste kern die zorgt voor continuïteit. Zij kunnen de kennis en vaardigheden weer doorgeven." 

Na een presentatie van de resultaten en de certificering van studenten, hebben wij als team het project losgelaten. Na een 3-daagse safari zijn we kort terug in de werkplaats waar het Keniaanse team druk is met de productie. Ik zie veel van wat is geïnstrueerd terug in de wijze waarop producten worden gemaakt. Wat vooral goed is, dat de werkplaats operationeel  is en dat dit zeker een enorm verschil is met het moment dat wij begonnen aan dit project. Met name het enthousiasme voor het maken is voelbaar. Het is mooi en inspirerend dit te kunnen zien."  

Klik op deze link naar de blog van Marco. Klik op de foto voor het gehele verslag

 

 

Stichting Gered Gereedschap heeft wederom voor het noodzakelijke gereedschap dat meeging naar het project gezorgd. 

 

 

 

 

Wie zijn de donateurs van dit zomerproject?

Hout- en Meubileringscollege Amsterdam, Centrale Bond voor Meubelfabrikanten, Beste-EHBO-Doos.nl, Bioscoop Het Ketelhuis Amsterdam, Johan Witte Fijn Timmerwerk Hillegom, De Ridder Bloemen en Bollenkwekerij, Stoomtram Museum Hoorn, Pointer Services B.V. Houten, Klaas van Laatum Interieur Purmerend, Kloosterboer Decor Purmerend, Eigen Makerij Aagtekerke, Royal Van Lent Shipyard Kaag, Meubelmakerij Het Woud Weesp, Meubelmakerij Koolhoven Voorburg, Borghhave BV Lisse, Financial Projects, EIC te Groningen, BuroZinnig en de Openbare Werkplaats Amsterdam Oost... en misschien uw bedrijf??

Vind je onze stichting interessant, volg ons dan op Facebook of Instagram.

Volg de belevenissen van de groep op Instagram.

 

PDF PROJECT MEUBELS VOOR KISEREM KENIA

 

Over Kenia

Reisadvies van Ministerie van Buitenlandse Zaken, klik hier of download de BZ Reisadvies app.

Informatie over eventuele benodigde vaccinaties of ander medisch advies, klik hier

Weerbericht Nairobi Kenia

(bron landkaart Kenya: www.wordtravels.com)