Meubels voor Suriname / Unu Pikin

juli 2019

Wat hield het zomerproject Meubels voor Suriname / Unu Pikin in?

In Paramaribo runt stichting Unu Pikin een sociale werkplaats met opvang, arbeid en stages voor jonge mensen met een beperking. Met wat extra begeleiding maken deze mensen prachtige dingen. Zo wordt in de werkplaats schoolmeubilair opgeknapt. De werkplaats is afhankelijk van inkomsten uit verkoop van eigen producten en donaties. Door de slechte economische situatie in Suriname moet de werkplaats op zoek naar nieuwe manieren om het hoofd boven water te houden. Daarom wil de stichting nieuwe producten gaan ontwikkelen: meubels van gerecycled materiaal zoals pallethout en autobanden. De kennis om die producten te ontwikkelen is nog niet in huis, daarom zijn de Vliegende Meubelmakers gevraagd om in de zomer 2019 te komen helpen. 

Mark Manchester

Wat was het doel van het project?

Aan de deelnemers van dit project wordt gevraagd om samen met de mensen die al in de sociale werkplaats werken aan de slag te gaan met het ontwikkelen van die nieuwe producten. Men denkt daarbij bijvoorbeeld aan terrassets (tafels en stoelen) en picknicktafels om te kunnen verkopen. Bij voldoende productiviteit tijdens het project wil de stichting ook enkele meubels weggeven aan kindertehuizen in de regio. 

Stichting Gered Gereedschap zorgt weer voor het noodzakelijke gereedschap dat meegaat naar het project. Dit gereedschap blijft achter bij het project als donatie. 

 

Wat was het resultaat van het project? 

Lees hieronder een kort verslag geschreven door de deelnemers over hoe zij het project hebben beleefd en welk resultaat is behaald:

"Afgelopen zomer zijn we met een team van zeven vrijwilligers naar de sociale werkplaats van Stichting Unu Pikin in Paramaribo (Suriname) gegaan. Deze stichting verkoopt daar o.a. schoolmeubilair en doneert met enige regelmaat aan kindertehuizen rondom Paramaribo. Het is vanwege zware economische omstandigheden lastig geweest voor Unu Pikin om het hoofd boven water te houden. Ons doel was om een nieuwe meubellijn te ontwerpen voor een hogere prijs. Want met meer inkomen kan Unu Pikin nog meer werknemers aannemen.  

We zijn gestart met de werknemers van Unu Pikin om de prototypes te maken van onze uitgewerkte ontwerpen. Deze zijn tot stand gekomen door meerdere marktonderzoeken. Het samenwerken met Unu Pikin ging heel goed! Iedereen deed erg hun best en ondanks de hitte motiveerde dit onze groep. 

We hebben tot onze verbazing totaal drie unieke meubel sets gemaakt en een aantal losse meubels! Het viel erg in de smaak merkten we tijdens een open dag die we daar gegeven hebben. We werden geïnterviewd door de Surinaamse televisie en dat leverde erg veel belangstelling op. We zijn Unu Pikin erg dankbaar voor deze fijne tijd en het was ook wel een beetje lastig om afscheid te nemen van deze lieve mensen. Hopelijk kunnen we ze in de toekomst nog eens versterken." 

Reactie van Sterre (deelnemer) geplaatst op FB, 10 aug '19: "Einde van een hoofdstuk, een prachtige, bijzondere ervaring. Culturen uitwisselen doormiddel van werken en inspireren. Het was warm, heel veel zweten, maar het allemaal waard. Met een goed gevoel hebben wij de werkplaats verlaten, veel nieuw gereedschap achter kunnen laten en de middelen aangereikt om door te kunnen zetten wat wij met elkaar hebben neer gezet. Iedereen bedankt die heeft mee gedoneerd om dit te kunnen realiseren." 

In deze link een interview voor de suriname pers over de samenwerking Unu Pikin en VMM

 

Wie waren de deelnemers van het zomerproject?

De deelnemers van dit project zijn: Emma Wouda, Merel van de Langkruis, Mark Manchester, Kim Manchester, Niek Volkers, Sterre Volkers en Han Noordenbos.

 

Wie waren de donateurs van het zomerproject?

Hout- en Meubileringscollege Amsterdam, Centrale Bond voor Meubelfabrikanten, Beste-EHBO-Doos.nl, Bioscoop Het Ketelhuis Amsterdam, Royal Van Lent Shipyard Kaag, Meubelmakerij Het Woud Weesp, Meubelmakerij Koolhoven Voorburg, Borghhave BV Lisse, De Esdoorn Wolvega, EIC te Groningen, BuroZinnig en de Openbare Werkplaats Amsterdam Oost... en misschien uw bedrijf??

Vind je onze stichting interessant, volg ons dan op Facebook of Instagram

De informatie van dit project is te downloaden door op de link te klikken " Download PDF projectinfo Suriname" rechts naast de landkaart.

 

Over Suriname

Reisadvies van Ministerie van Buitenlandse Zaken, klik hier of download de BZ Reisadvies app.

Informatie over eventuele benodigde vaccinaties of ander medisch advies, klik hier

Weerbericht Paramaribo, Suriname