Verslagen van het project Malawi 2012

21 augustus 2012

Slotverslag project Malawi 2012

Beste lezers,

toen we op de eerste avond een proost uitbrachten op een goede afloop van dit project zei ik: "Proost op 60 schoolbankjes". Waarop jan zei: "Proost op het overdragen van de kennis zodat de lokale jongeren die schoolbankjes kunnen maken". Op de laatste avond konden we weer een proost uitbrengen, want beide doelen waren bereikt!

Het blijft natuurlijk de vraag wat prioriteit heeft. Want 60 schoolbankjes in combinatie met kennisoverdracht bleek een fikse klus. We hebben het serieus aangepakt, de begeleiding van onze helpers. Ze waren er altijd, en op tijd en gedreven. Maar als ze een fout maakten of iets niet snapte, gaven ze dat niet toe. Dat blijkt een vorm van gezichtsverlies. Liever iets fout doen, dan toegeven dat je het niet begrijpt en nog een keer uitleg nodig hebt.

Uiteindelijk staan de bankjes, gelakt en wel te glimmen in de leslokalen, zijn we bedankt door de dorpshoofd en nog een paar andere belangrijke personen. Kregen we na afloop een uurtje disco met cola en sinas aangeboden en hebben we ons in het zweet gedanst. Geweldig om te zien hoe onze helpers uit hun dak gingen. Ze waren na het werk nog snel naar huis gegaan om hun mooiste kleren aan te trekken. En straalden mond tot mond toen ze een heus certificaat kregen.

Stand van zaken nu:

Sandra, een van de vrouwelijke helpers, mag op onze kosten een jaar een opleiding meubelmaken volgen aan de technical college in een stad op 48 km. van Nhkata Bay. 

Tirus mag op kosten van een van deelnemers (Peter) zijn middelbare school afmaken. Peter had nog sponsorgeld over.

De overige 4 helpers zijn nu o.l.v. Tina (die nog een maandje langer is gebleven) een coorperatie aan het vormen met andere lokale meubelmakers. Zo kunnen ze een lening krijgen via Microcredit waarmee ze hun meubelmaak bedrijf echt kunnen starten. De VMM draagt hieraan nog bij door een stukje grond voor ze te bekostigen ad 300 euro. De eerste opdracht voor de 4 samenwerkende meubelmakers is al binnen: meubels voor de school die Chimwembe gaat bouwen.

Al met al is Malawi 2012 een zeer geslaagd project geweest.

Warme groet van Wilma

Maandag 30 juli 2012

De Malawigroep is uniek in zijn soort omdat zij praktisch geen machines gebruiken, Het motto van de senioren is dat zij vinden dat de lokalen het moeten leren zonder electrisch gereedschap. Het is daarom een zeer ingewikkeld gebeuren, hopelijk zeggen de fotos genoeg. Komende twee dagen gaan we op safari, na 7 dagen werken. 

We hebben een zeer trouwe club helpers, 5 stuks die elke dag van Jan horen wat ze deze keer weer goed hebben gedaan en wat ze de volgende dag gaan doen. Ze zijn straks een hoop kennis rijker. We zijn serieus aan het onderzoeken of zij een opleiding kunnen gaan volgen. Tot een volgende keer.

Wilma