Doorpakken in Ghana Royal School

07 december 2020

Geweldig nieuws vanuit Ghana!

De leerkrachten van Royal School (project 2019) zijn de afgelopen tijd niet stil blijven zitten. De docenten die opgeleid zijn door Vliegende Meubelmakers timmerden door en hebben een kleine inkomstenbron weten te vinden uit houtbewerken. Ze maken krukjes, bankjes of tafels die soms worden verkocht op de locale markt. Hierdoor krijgen ze geld om meer hout te kunnen kopen en zo kunnen ze weer meer en meer meubels maken. Op deze manier bekwamen de docenten van Royal School zich ook in het omgaan met het gekregen gereedschap en materialen. Klasse!

Maar er is behoefte aan meer!... want ook de scholen in de omgeving van Royal School hebben behoefte aan (nieuw) schoolmeubilair. VACDA, de stichting in Ghana die opkomt voor het realiseren van betere educatie in kleine gemeenschappen, wil voor deze scholen 150 bureau’s maken zodat de kinderen zittend en met een schrift op tafel kunnen leren. Daar is geld voor nodig.

 

VACDA wilde in het najaar 2020 een aanvraag voor subsidie indienen bij een Nederlands privaat vermogensfonds die projecten zoals deze financieert. Maar alleen als er een goed plan ligt. Met behulp van een Nederlandse stichting kon de aanvraag ingediend worden. De deelnemers van het zomerproject 2019 werden benaderd en na wat heen en weer gepingpong met Ghana, was er een mooi en duidelijk plan opgesteld waarmee de aanvraag konden worden ingediend. Een super mooi initiatief, wat goed aansluit bij de doelen van de Vliegende Meubelmakers. VACDA wil namelijk met het geschonken gereedschap en de opgedane kennis uit het zomerproject 2019 aan de slag met het maken van de 150 bureau’s.

 
Na in september de aanvraag ingediend te hebben, is afgelopen week groen licht gegeven door dit vermogens fonds. We kunnen een doorstart maken dit plan van het project Royal School! De voorbereidingen worden op dit moment getroffen en begin volgend jaar gaan ze in Ghana zelfstandig aan de slag. In januari worden de eerste bureau’s verwacht en in maart hopen we klaar te zijn. Let’s go!
 
Geweldig nieuws dus, en zoals ze in Ghana zeggen: “We have to keep the fire on!”
 
(Via Instagram en FB zullen we jullie op de hoogte houden)