Rubriek oude projecten: Hoe gaat het bij Chimwemwe in Malawi?

20 juni 2020

Ons zesde verslag in de rubriek: Hoe gaat het nu bij projecten waar we met onze meubelmakers naartoe gegaan zijn?, komt uit Malawi. We hebben in 2011 en 2012 samengewerkt met de stichting Chimwemwe, die dit jaar overigens 10 jaar bestaat

GEFELICITEERD!

Chimwemwe heeft in haar nieuwsbrief een verslag staan dat goed de situatie in Malawi weergeeft:

CORONA IN MALAWI                                                              

Het ziet er naar uit dat de verspreiding van corona in Malawi tot nu toe meevalt. De scholen zijn al dicht vanaf begin april. (Waarschijnlijk gaan ze weer open op 13 juli as.)

Mensen hebben advies gekregen van de VN hoe met elkaar om te gaan en hoe om te gaan met de hygiëne. Ze hebben geleerd hoe ze zichzelf, hun families en hun land veilig kunnen houden. Maar dit gaat uiteraard heel anders dan bij ons. De families wonen veel bij elkaar, schoon water is niet altijd voorhanden, vele mensen gebruiken dezelfde waterpomp en zeep is een luxeproduct. We zijn daarom heel blij te horen dat het virus ondanks dat niet als een gek om zich heen grijpt. De meeste mensen die positief getest zijn lijken mensen te zijn die terug kwamen uit het buitenland, met name uit Zuid-Afrika. 

Ondanks het geringe aantal mensen die besmet zijn met het coronavirus zal de economische impact van de coronacrisis waarschijnlijk erg groot zijn. Toeristen blijven weg waardoor vele inkomsten van de lokale bevolking wegvallen.

Op de website van UNICEF-Malawi staat een verontrustend artikel. De titel luidt; ‘COVID-19 kan miljoenen kinderen tot kinderarbeid dwingen.’ Kinderarbeid is sinds het jaar 2000 met 94 miljoen gedaald, een winst die nu wordt bedreigd.

In tijden van crisis wordt kinderarbeid voor veel gezinnen een coping- mechanisme, aldus UNICEF-directeur Henrietta Fore. Naarmate de armoede toeneemt, scholen sluiten en de beschikbaarheid van sociale voorzieningen afneemt, worden er meer kinderen op de arbeidsmarkt gedrukt. Nu we de wereld na COVID opnieuw uitvinden, moeten we ervoor zorgen dat kinderen en hun families de instrumenten hebben die ze nodig hebben om soortgelijke stormen in de toekomst te doorstaan. Kwaliteitsonderwijs, diensten voor sociale bescherming en betere economische kansen kunnen gamechangers zijn.

(bron: https://www.unicef.org/malawi/ )

Zie de gehele nieuwsbrief van Chimwemwe.

 

(kort verslag van project 2011, Meubels voor Malawi, Chimwemwe)

 

Vliegende Meubelmakers 2012 Meubels voor Malawi
Tine en Rjimke laten de kinderen zien waar de Vliegende Meubelmakers vandaan komen
presentatie schoolbankje aan alle mensen van Chimwemwe