Rubriek oude projecten: Hoe gaat het bij Bokemei Ghana 2019?

14 juni 2020

Ons vijfde verslag in de rubriek: hoe gaat het nu bij projecten waar we met onze meubelmakers naartoe gegaan zijn, komt uit Ghana:

In 2019 zijn we met 7 deelnemers naar Accra gevlogen om mee te helpen bij het maken van schoolmeubilair voor Bokemei Junior Highschool. De Vliegende Meubelmakers zijn in 2019 hier geweest met een 7-koppig team om schoolmeubilair te maken in een nieuw ingerichte werkplaats met gereedschap van Gered Gereedschap. Hoe gaat het nu met de school tijdens de coronacrisis? 

Ghana hanteerde aanvankelijk een strikte lockdown tussen de verschillende wijken en de centrale stad, waar het merendeel van de besmettingen was. Maar ook tussen stad en platteland. Mensen die zich op straat waagden riskeerden een flink pak slaag wanneer geen noodzakelijke reden kon worden aangetoond.

Na 3 weken werden de mensen opstandig. Voor vele kleine handelaars en boeren stond het water aan de lippen. Geen inkomsten betekent geen eten. De regering zag zich gedwongen de maatregelen op straat iets te versoepelen, een mondkapje werd verplicht. In heel Afrika, behalve Zuid-Afrika, is het aantal Corona besmettingen en doden beduidend minder dan in de rest van de wereld.

Na sluiting van de Bokemei school in maart waren de leerkrachten door de strenge maatregelen aan handen en voeten gebonden. Pas nu de examenkandidaten binnenkort weer naar school mogen, komt er schot in. Online lessen was geen optie, geen enkele leerling bezit een computer of laptop. Schoolhoofd Ms. Laryea vat het kort samen: “The Covid-19 means a major challenge for all of us. We are very happy that our JHS exam kandidates are starting on June 29, a first step. With Gods grace we shall overcome.”

Meubelwerkplaats in ontwikkeling: De installatie van de pas aangeschafte en gesponsorde grote machine in de nieuwe meubelwerkplaats gaat gewoon door. Er moet onder meer een nieuwe betonnen vloer worden aangelegd en een apart elektriciteitsnet. Vakspecialisten gaan de werking van de machine uitleggen wanneer de school weer open is.

Voor meer informatie over Bokemei zie de website: https://www.bokemei.nl

De Bokemei Zomer Nieuwsbrief: https://www.bokemei.nl/nieuwsbrieven/Nieuwsbrief%20zomer%202020.pdf

(foto: het team bereid zich voor op de opening van de school en hoe om te gaan met de COVID-19 maatregelen)

 

De werkplaats bij Bokemei Ghana is weer in bedrijf