Rubriek oude projecten: Hoe gaat het bij Le Dauphin Guinea 2017?

28 mei 2020

Dit jaar geen mooie nieuwe berichten over onze zomerprojecten 2020. Dat is een gemis voor ons maar ook voor de vrienden van de VMM. Daarom leek het ons leuk om verhalen te plaatsen van oud projecten en hoe het daar nu mee gaat in deze corona tijd.

 

Ons derde verslag komt van Annemarie en Peter van stichting Alfabet. In 2014 zouden we naar Guinea vliegen maar toen brak de Ebola uit in westelijk Afrika en was het niet verstandig om te gaan. Het werd 2017 dat we richting Guinea konden en ook dit werd een gelaagd project. Hier hun bericht over de situatie nu in Guinea:

 

" Hoe gaat het met ons, Marijke en Mamadou en stichting het Alfabet; met hun projecten voor de school le Dauphin in West Afrika? 

Wat een leuke vraag van stichting de Vliegende Meubelmakers! "Goed" is een eerste reactie. De schoolbanken door jullie en voor ons gemaakt, vullen nog steeds de klassen, worden nog steeds gebruikt door de kinderen. 

Ooit ontmoetten wij elkaar in onze vraag en jullie aanbod: Kunnen jullie studenten schoolbankjes op maat maken voor onze basisschoolleerlingen. Want in Guinee kunnen we alleen standaard maten krijgen, dus de kleinste kinderen zitten in dezelfde maat schoolbanken als de pubers in het voortgezet onderwijs. 

Et oui, na veel denken, ontwerp, overleg en tekenwerk, en de maat van het gemiddelde kind opmeten, kregen we super leuke schoolbanken. Met deuvels in elkaar gezet, daarmee een woord bijgeleerd, trouwens. De bankjes zijn fantastisch, alleen de deuvels zijn vervangen door schroeven. Door het vele dagelijks optillen en niet al te voorzichtig neerzetten van de tafels om eronder te vegen, lieten de planken te vaak los. 

Twee jaar later hadden we weer schoolbanken nodig door de groei van de school en onze timmerman Bailo en zijn equipe, die indertijd samenwerkten met de Vliegende Meubelmakers, hebben weer bankjes naar het model meubelmakers bijgemaakt. Ja, het gaat ook goed met het schoolmeubilair, wij breiden uit, zo ook jullie ´handwerk’ dat een blijvertje is geworden. 

Verder is het momenteel wel zo dat de school tijdelijk moest sluiten. Het lijkt wel of er ergens ver een echo doorklinkt in de achtergrond. Destijds in 2014 werd de geplande reis van de VMM afgelast vanwege een uitbraak van ebola. Maar voor de meubelmakers was het uitstel geen afstel. In 2017 landde een groep jonge enthousiaste studenten om de belofte in te lossen. Nu houdt Covid-19 de wereld in zijn greep. Ook in onze streken heerst het coronavirus. Maar gelukkig kent Afrika en Guinee een laag aantal sterfgevallen wat deze ziekte betreft. Wel heeft het enorme economische gevolgen, want de docenten zijn werkeloos en dus zonder inkomen. 

Het suikerfeest, het einde van de Ramadan is dit jaar nog minder 'rijk' dan anders. Wij hebben wel, door een genereuze gift, ons personeel een Suikerfeest-enveloppe kunnen schenken (vergelijkbaar met een kerstpakket in Nederland). Want het feest na de vastenmaand behoort tot een van de belangrijkste feestdagen in het islamitische geloof. Dus ons personeel kan in ieder geval een fijn feest vieren. 

En na corona en de vakantietijd, gaat de school en de wereld gewoon weer open. We hebben immers allemaal nog veel te leren!

 

Met vriendelijke groet, 

Namens het bestuur van stichting Het Alfabet en de oprichters van de scholengemeenschap Le Dauphin.

Bezoek ons op onze site http://www.hetalfabet.nl  of FB @stichtinghetalfabet" 

 

(foto: recent extra schoolbankjes door Le dauphin zelf gemaakt naar voorbeeld van vmm 2017)


foto van het zomerproject 2017 in Guinea Le Dauphin
foto van het zomerproject 2017 in Guinea Le Dauphin
foto van het zomerproject 2017 in Guinea Le Dauphin
nieuwe schoolbankjes recent gemaakt naar voorbeeld van de Vliegende Meubelmakers 2017