Rubriek zomerprojecten 2021: Hoe gaat het bij Kambisa Zambia?

12 mei 2020

In maart hebben we besloten om de zomerprojecten te verplaatsen naar 2021. We willen iedereen graag op de hoogte houden hoe het bij ieder project gaat in coronatijd.

Wat is de stand van zaken bij Kambisa! in Zambia?

Klaartje Jaspers, de projectaanvrager, laat weten dat de zonnepanelen alvast worden geleverd zodat er volgend jaar elektriciteit is als de Vliegende Meubelmakers er aan de slag gaan. Er zijn vooralsnog gelukkig nul gevallen van Corona in de buurt van het project. Of dit aan het klimaat ligt is niet duidelijk. Door de dreiging van ebola en de cholera uitbraak van een paar jaar geleden hebben veel landen in de regio al maatregelen klaarliggen. Zo wordt je temperatuur gemeten als je op de luchthaven aankomt en worden handen ontsmet voordat men een winkel in gaat of bij een restaurant gaat eten. Dit is sowieso al gebruikelijk. Verder zijn sommige Zambianen van mening dat je nu geen plastic pruik moet dragen, omdat die niet goed gewassen kan worden en het virus dan kan overdragen. Ook hete en zure drankjes met gember en citroen werken misschien goed tegen het virus, hopen sommigen.

De lokale mensen die komende zomer mee zouden helpen met de Vliegende Meubelmakers gaan misschien wel al van start om de eerste zonne-ovens in elkaar te zetten. Daarnaast heeft een lokale organisatie waar Kambisa! mee samenwerkt binnenkort een instructiedag om veilige mondkapjes te maken in het theatertje, dat ook gebruikt zal worden als werkruimte voor de Vliegende Meubelmakers van 2021. 

De extra bedden die besteld waren voor de deelnemers zijn ook al gearriveerd, dus als je volgend jaar meevliegt naar Zambia ben je al verzekerd van een goede en comfortabele nachtrust. Daarnaast is er inmiddels een Europees gastoestel met oven, zodat de deelnemers na een lange dag zelf ook wat lekkers kunnen maken.

Kambisa, zomer 2021 komen we jullie helpen!

aanplant nieuwe bomen. bewustwording belang van hout en bomen